arrow-leftarrow-righteditfacebookgoogle-plusinstagramlinkedinmarkerpinteresttwitter
Naar beneden
  • Geniet van de rust & schoonheid van Floralia Brussels

  • Floralia Brussels van 7 april tot 7 mei 2017

  • Beleef hier de mooiste lente

Floralia Brussels

Floralia Brussels van 7 april tot 7 mei 2017

Beleef opnieuw de bloemrijkste lente in het karakteristieke park van het Kasteel van Groot-Bijgaarden.

In het 14 ha grote park is een presentatie weggezet van bijna alle voorjaarsbloemen die men maar bedenken kan. Onder leiding van vakspecialist uit het bloembollenvak, Maarten Bakker, zijn in het park meer dan 1 miljoen bloembollen handmatig geplant door de medewerkers van het kasteel van Groot-Bijgaarden. De talrijke liefhebbers van voorjaarsbloemen kunnen genieten van meer dan 500 soorten, waarvan alleen al 400 soorten tulpen.

De tulpen zijn verdeeld in vroeg-, middelvroeg- en laatbloeiend. Binnen deze groepen worden ze onderverdeeld in klassieke triumph tulpen, botanische (kaufmanniana, greigii en fosteriana); leliebloemigen, crispa, viridiflora’s, dubble en meerbloemigen.

Ook narcissen zoals de zeer bekende gele trompet tot vele nieuwe variëteiten zoals de papillon – spleetkronigen en niet te vergeten de vele soorten botanische narcissen.

Tussen de eeuwenoude bomen van het park is er een zee van wildperken te bewonderen met wilde miniatuur tulpjes, blauwe druiven en andere bijzondere bolgewassen.

Aan de ingang bij de brug ziet men langs de vijver op het grasperkje een hart van rode tulpen dat samengesteld is uit diverse vroeg- en laatbloeiende.

Het labyrint was de afgelopen jaren zeer succesvol en keert opnieuw terug in een smaakvolle regenboog-look. Kom gerust eens "kleurdolen".

Indoor tentoonstelling

In de gerenoveerde serre van 1000m2 is een binnentuin te bezichtigen van bloemperken waarin vele creaties van snijbloemen, bloemstukken en fantastische decoraties van sierplanten. Elke week zetten we enkele soorten bloemen in de spotlights. Elke vrijdag zal het thema veranderen en de bloemstukken vernieuwd worden. Als u onze top arrangeur Hans Danko aan het werk wilt zien in de binnentuin met het verversen van 10 000 snijbloemen in meer dan 150 verschillende bloemstukken, kom op vrijdag! De demonstratie kunt u elke week meevolgen, we raden dan aan om een passe-partout aan te schaffen. Als het slecht weer is, kunt u gerust binnen schuilen en van de show genieten. Met deze passe-partout kunt u het park zo vaak als uw wilt bezoeken. Onze bloembollen bloeien net zoals bij u thuis: vroeg – middelvroeg en laat in het voorjaar. De bloeiperiode hangt af van de natuur, we hebben die niet de hand.

In de kapel zal opnieuw een unieke bloemententoonstelling te zien zijn. Na 6 maanden restauratie wordt de Donjon, van de 14de eeuw opnieuw bereikbaar tot zijn terras. Op elke verdieping worden de zalen met verschillende thema’s aangekleed.

Tulpen, orchideeën en andere bloemen kan men kopen aan de uitgang van het park.

Deze bloemenexpo is gerealiseerd dankzij de medewerking van belangrijke producenten en exporteurs van bloembollen en planten uit Nederland en België.

Naast de boomgaard werd 5 jaar geleden een tuin met azaleas en rododendrons van Exbury Gardens geplant. De Exbury Gardens, gelegen in het zuidwesten van Engeland, waren de eerste tuinen ter wereld waar deze rododendrons te zien waren, op aangeven van hun ontwerper Lionel de Rothschild.

Concept

Het park werd op het einde van de 19de eeuw ontworpen door tuinarchitect Louis Fuchs, ontwerper van diverse parken in België.

Ook dit jaar is Maarten Bakker, afstammeling uit een bekende bloembollen geslacht, verantwoordelijk voor het ontwerp en aanleg van Floralia Brussels 2015. Hij is het hele jaar opzoek naar nieuwe soorten bloembollen om ze dan in ons park te planten en aan u voor te stellen. Er werd rekening gehouden met de diversiteit van kleurstellingen en bloeimomenten van de bloembollen.

Het labyrint

Het Labyrint van Groot-Bijgaarden is een project uit 1748 van de ontwerper Ferdinand-Joseph Derons (1700-1762) voor de markiezin Hélène-Hyacinthe de Boisschot, gravin van Erps, barones van Zaventem en echtgenote van de graaf van Köningsegg.

De inrichting van het park is gebaseerd op de typisch bekende Franse tuinen van Vaux-le-Vicomte en Versailles van de 17de eeuw, en in België de tuinen van Beloeil en Mariemont van de 18de eeuw. Het leek dat de plannen nooit werden uitgevoerd, want een halve eeuw later was er op de overzichtskaart, getekend door P.C. De Decker van het park niets van het project te zien.

Pas aan het begin van de 21ste eeuw ontdekte de eigenaar van het kasteel van Groot-Bijgaarden de plannen van het labyrint. Hij besloot onmiddellijk om ongeveer op dezelfde plaats een labyrint van bloembollen te realiseren. Iets wat men 250 jaar eerder op deze plaats van plan was te maken. De bezoekers hebben zo de gelegenheid om terug te keren in de tijd en de droom van Markiezin Hélène-Hyacinthe de Boisschot te beleven.

Parade van de Venetiaanse Kostuums!
16/04: 14u-17u
17/04: 10u-17u